ROMANYA | |
BRAŞOV |
Değerli gezi severler, Romanya’ya yolunuz düşmüş ve Braşov’u ziyaret etmemişseniz, bu durum; çok güzel bir şehri görmeyi ıskaladığınız anlamını taşır. Özellikle kış aylarında beyaz gelinliğini giydiğinde Braşov şehri, naçizane benim gibi fotoğraf amatörlerleri için paha biçilmez kareler sunar. Hava sıcaklığı -20 derecede uzuvlarınızı dondururken siz her deklanşör sesinde ısınır, ısınırsınız.
Braşov, bozulmamış doğası ve Romanya’da sadece bu bölgede görebileceğiniz barok mimarisiyle, ayrıca Karpat dağlarının muhteşem görüntüsüyle sizi mutlaka burada birkaç gün misafir etmek için ziyadesiyle davetkardır. Şehirde ve bağlı yerleşim birimlerindeki tarihi mimari yapılar ve pek tabii ki Noel tatili için en uygun yer olması dolayısıyla turist yoğunluğu olan destinasyonlardan birisidir. Sadece mimari değerler ve kar tatili için mi derseniz haksızlık etmiş oluruz. Bu şehirde ve çevre yerleşim yerlerinde dolaşırken kendinizi bir Ortaçağ filmi için hazırlanmış bir film setinde tahayyül edebilirsiniz. Zaten bu şehre vampir DRAKULA’nın şehri denildiğini belki bir yerlerden okumuş olabilirsiniz. Drakula ve kalesi ile ilgili tarihsel bilgileri ilerde okuyabilirsiniz.
Bu kısa girizgahtan sonra, Braşov’un mevcut durumu ile ilgili kulağınızda kalacak küçük bilgiler verelim. Braşov ve bulunduğu Transilvanya bölgesi bugün Romanya’nın en gelişmiş bölgesi olarak kabul ediliyor. Almanya ve Fransa gibi ülkelerin etkisinin en çok hissedildiği ve Almanların ve Macarların da gerek etnik azınlık olarak yaşadığı gerekse de kültürel yaşama etkilerinin görüldüğü bir bölge burası. Zaten mimari yapılara baktığınızda bu şehrin diğer Romen şehirlerine benzemediğini hemen anlıyorsunuz. Öyle ki Braşov; Macarlar, Almanlar, Ermeniler, Romenler ve Slavların kavgasız, gürültüsüz bir ekmeği barış içinde paylaştıkları kozmopolit bir kültür ve mutlu bir şehir.
GORSELLER
**Son birkaç fotoğrafta Braşov'a bağlı bir kar tatili beldesi olan Predeal'i görüyorsunuz. Muhteşem manzara ve perspektif..
** Braşov'un Predeal haricinde kar tatili bölgeleri Azuga, Poiana Braşov, Bran, Sinaia, Raşnov ve Buşteni'de özellikle Noel tatili zamanında otellerde yer bulunmadığı için, tatilciler, oturduğu evi kiralayıp da akrabasının evine taşınanların geçim kapısı olmuşlardır.
** Braşov, başkent Bükreş'ten 185 km. Yolun 80 km kadar bir bölümü virajlı, kıvrımlı, dirsekli. Yani tehlikeli ve sabır istiyor. AB' fonları sayesinde yolların kısmen "yol" tanımına uygun rehabilite edildiğini görmüş olduk. Burada mukim eski arkadaşlarson 3 yıla kadar yolların gidilemez olduğunu aktardılar. Bir gezgin olarak şanslı olduğumu itiraf etmeliyim.En azından köstebek yuvası gibi değil yollar.
** Son iki fotoğraf Predeal-Raşnov arasında çekildi.Bu iki yerleşim birimi arasında KAR'a dair ne görmek istiyorsanız görebilirsiniz. İster tepelerden seyredin gelinliğini giymiş doğayı ister dalın içine içine. Bu keyif bedava...
** Poiana Braşov olarak bilinen kayak merkezi
** Eski Braşov (Old City)olarak bilinen şehir merkezinden Piata Sfatului yani Konsey Meydanı
** Şehrin ikonalarından eski belediye binası-tarih müzesinin ahar aylarında çekilmiş bir başka fotoğrafı.
** Kış şartlarıında pek iyi bir çekim olduğu söylenemez. Ancak idare eder bir KARA KİLİSE fotoğrafı. (Biserica Neagra) 1385 yılında yapılmış ve bölgedeki en büyük barok kilise olarak biliniyor.
**Noeli kutlamaya hazırlanan Braşovlular.
** Konsey meydanına en çok 4 m2den oluşan el işi ya da gıda ürünlerinin satıldığı estetik dükkanlar yerleştirilmiş.
** -20'de aromalı sıcak bir şarap yada kahve keyfi iyi gider....
** Hıristiyanların noel bayramlarında vazgeçilmezi olan noel ağacı.Sol arka fonda Kara Kilise.
** Piata Sfatului ve Tarih müzesinin gece görünüşü..
** Braşov-Predeal'de kayak yapmayı planlıyorsanız ve kayak yapmayı da bilmiyorsanız sorun yok. Çünkü, bir saat içinde profesyonel kayakçılar 20 Euroya öğretiyorlar.
** Braşov'u Braşov yapan meşhur BRAN kalesinin içten görünüm Bran Kalesi denildiğinde kimse bilmeyebilir peki meşhur KONT DRACULA'nın kalesi desem sanırım herkes bilir. Kont Dracula hatırlayacağınız üzere Türk tarihinin yakından anıdığı KAZIKLI VOYVODA'nın ta kendisidir. III.Vlad Tepeş olarak tarihe geçen bu şahsiyet Osmanlının en çok uğraştığı voyvodadır. Bran Kalesi aslında III.Vlad'ın yaşadığı kale değildir. Gerçekten yaşadığı yer Cetatea Poienari olarak kayıtlı ve o da Argeş vilayetinde. Peki neden burası meşhur oldu derseniz, Dracula romanının yazarı Habsburglara ait bu kalenin romanındaki karaktere uygun olacağını düşünmüş. Romanın filme çekiminden sonra dünya çapında meşhur olmuş ve kalenin şimdiki varisleri tarafından da müzeye dönüştürülmüş. Giriş fiyatı 10 Euro. Castelul Bran olarak geçen bu tarihi kale, Braşov merkeze 40 km kadar uzaklıkta. 13 km kadar mesafede Raşnov kalesi de görülebilir. Castelul Bran'dan panoramik bir enstantane.(Canon A4100)
** Castelul Peleş: Romanya'nın bağımsızlığını kazanmasından sonra Kral Carol I tarafından 1873-1914 arasında inşa ettirilmiştir. Peleş kalesi Peleş sarayı olarak da bilinir. Çavusescu tarafından kışlık saray olarak kullanılmıştır. Bugün Ulusal Peleş müzesi olarak kullanılıyor bu güzel yapı. Müzede kraliyet dönemine ilişkin objeler sergileniyor. Hatta sarayın içinde bir Türk salonu da var. Gerçekten ziyareti hak eden bir gotik eser. Giriş 20 RON. Sarayın bulunduğu bölgede ayrıca Pelişor Sarayı da var. Peleş sarayı Alman Pelişor ise Çek mimar tarafından yapılmış.
** Beyazın ve yeşilin muhteşem dansı
**Barok mimariye bir örnek...
** Sinaia-2014
** Sinaia'da bölgenin revaçta ayak merkezlerinden biridir.
** Sinaia: Barok stilde ahşap bir ev ve koruma altında.
** Sinaia'da aklımda kalan acı bir görüntüyü de paylaşmak istiyorum. Sosyalist zamanda yapılmış ve nerden baksan 20-30 dönüm üzerine kurulu entegre bir fabrika kapatılmış ve çürümeye terkedilmiş. Geçmişle hesaplaşma bu olsa gerek !!!
** Braşov-Busteni'den bir enstantane.
** Predeal kayak pistinde yeni yıl kutlamaları.
** Romenler yeni yıl başlangıcına REVELION diyorlar ve oldukça önemsiyorlar. Zira bir yıla nasıl girersen yılın da öyle geçeceğine inanıyorlar. O nedenle revelion kutlamalarında eğlence tam gaz, tam yol ileri....
** Şiir gibi bir perspektif,
** Kış ortasında güneşin karla dansı...
** 1900 yılında yapılan ve bugün Adalet sarayı olarak kullanılanPalatul Justitiei. Gotik-neoklasik karışımı bir seyirlik.
Fon Müziğinin bestecisi
Ciprian PORUMBESCU
Fon müziğimizdeki BALADE (Incredible Romania) adlı eserin bestecisidir. Enescu ve Eminescu kadar ünlüdür.
1853-1883 yılları arasında yaşamış ve aynen Eminescu gibi hayata erken gözlerini yummuştur. Viyana'da müzik eğitimi almıştır. Ayrıca ilahiyat okumuştur. Zaten babası da bir papazdır. Bugün hala kullanılan rnavutluk milli marşının da bestecisidir.
1877 yılında yazdığı bir şiir ya da yazı nedeniyle Avusturya-Macaristan İmp.yetkililerince tutuklandı ve hapse atıldı. İçeride tüberküloza yakalandı. Sonradan suçsuz olduğu anlaşıldı ama bu PARDON belki de dünyanın en iyi bestecilerinden birini daha üretmeye yeni başladığı bir çağda gonca iken öldürdü.
Violin için yazdığı bu baladı belki onlarca defa dinledim ve her seferind kendi dinimce rahmet diledim bu müzik adamına.