5,5 milyon nüfuslu Slovakya'nın başkenti olan Bratislava 450 bin civarında nüfusu olan Katolik Hıristiyan orta avrupa ülkesidir. Slovakya, AB üyesi olup Schengen bölgesindedir ve Euro birliğine dahildir. Nüfusu Slovaklar ve Macarlar oluşturur. Osmanlının Budapeşte'yi fethetmesi sonucu Macar Krallığının başkenti Bratislava olmuş, bu anlamda Budapeşte'nin gölgesinde kalmıştır. Türkler her ne kadar 1699 Karlofça Ant. ile Budapeşte'yi kaybetse de, Bratislava 1848'e kadar Macaristan'ın başkenti olmuştur.
Bratislava, Budapeşte'ye 200 km, Viyana'ya 70 km mesafede olmakla her iki ülkenin başkentine en yakın başkent durumundadır.
Foto:St. Martin’s Katedral: Bratislava'nın en önemli yapılarından biri işte bu fotoğrafta görülen katedraldir. Önemi, Macar krallarının burada taç giymelerinden geliyor. 85 m. yüksekliğe sahip.
Gezdiğim şehirler ve ülkeler arasında bu kadar ruhsuz ve renksiz bir ülke görmedim. Sanki yaşamayan bir şehir gibiydi. 2 gün kaldım. Ancak pek keyif alamadım. Slovakları da kendi ülkeleri gibi donuk ve keyifsiz gördüm. Allahtan ikinci gün güneşli bir gündü ve durumu kurtardık. Bu heykel, Bratislava kalesi bölgesinde adalet sarayı bahçesinde konumlanmış idi. Bizdeki gözleri bağlı terazi ve kılıç tutan adalet kadını burada elinde gülle görünce şaşırdığımı itiraf etmeliyim.
II.dünya savaşı sırasında Slovak halkı şehirlerini işgalden korumak için şehirdeki Yahudileri Nazilere teslim etmişler.
Foto: Bratislava'nın en meşhur yapısı işte bu Bratislava Kalesi. 907 yılında yapılan kale 80 m. uzunluğundaki dört ayrı kulesi ile gerek Tuna'nın kıyısından gerekse de kale tepesinden tam bir seyir zevki sunuyor. Bu kalede 1741'de imparatoriçe Marie Theresa taç giymiş. Şu anda müze olarak kullanılıyor. Kale, Bratislava'nın kayalık ve şehre hakim tepesinde. Seyir terası olarak da kullanılıyor.
Foto: 870-894 arasında hüküm süren Kral I. Svatopluk'un Bratislava kalesi bahçesinde bulunan heykeli.
Foto: Nereye gitsem bir protesto gösterisine şahit oluyorum. Burada da maaşlarının düşüklüğünü protesto eden bir grupla karşılaştım.
Foto: Bratislava şehir tiyatrosu. Bu arada Bratislava adı nereden geliyor onu da belirteyim. Brat kardeş, Bratislava'da slav kardeşliği olarak yerleşmiştir. Şehrin bir başka adı Pressburg'dur ve Almanlar hala bu şehri bu adla anmaktadır.
Foto: Hviezdoslav: Slovak şair, çevirmen, yazardır. Şehrin her tarafında bu düşün adamının adına birşeyler görebilirsiniz.
Foto: Kutsal Roma İmparatoru, Avusturya Arşidükü, Bohemya Kralı, Habsburg hanedanı üyesi Maximillian II
Foto: Michaael's Gate &Tower: Şehrin en eski binaları arasında sıralanmış ve ortaçağ surları anlamında hala korunan tek şehir kapısıdır.
Foto: Michael's Gate arka sokaktan eski surların olduğu bölgeden görünüm
Foto: Bratislava'da "eski şehir" bölgesinde en çok bu küçük heykellerin dikkati çektiğini itiraf etmeliyim. Her sokak köşesinde, ortasında, sağda, solda bu tip muzip, insanı gülümseten ve şehre estetik katan eserler görebiliyorsunuz.
Foto: Belki Türkler bu şehri fethedememiş olabilir, ancak, bu coğrafyada Türk dönerinin girmediği yer görmedik, üstelik de oldukça revaçta. Biz de Bratislava'da 3-5 kelime Türkçe konuşan Kosovalı Arnavut kardeşimizden döner yedik. Bu arada Slovakya'nın şarabının oldukça meşhur olduğunu öğrendik ve test ettik. VERY GOOD...
Bu sitede yer alan her tür bilgi ve dökümanlar alıntı usullerine uyulması ve kaynak gösterilmesi kaydıyla kullanılabilir. Yer sağlayıcı: Yurdum Yazılım